ΜΚΣ ΣΥΜΒΙΩΝΩ

(ποιοί/ές είμαστε, από που ήρθαμε, και για που ταξιδεύουμε..)

Το ΜΚΣ ΣΥΜΒΙΩΝΩ προέκυψε μέσα από ένα πρόγραμμα που αγαπήσαμε.

Αρχικά σχεδιάσαμε και  υλοποιήσαμε το πρόγραμμα Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου στα σχολεία κατά τα έτη 2009.-2011    υπό την αιγίδα του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων,  και από το διάστημα 2011-2016 υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Ταξιδέψαμε, γνωρίσαμε νέα μέρη, μαθητές και μαθήτριες, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Ένα διαρκές ταξίδι που μας άλλαξε και από εκεί που αρχικά «ενημερώναμε» προτιμήσαμε να ρωτάμε, να αφουγκραζόμαστε και να μαθαίνουμε κι εμείς.

Το 2015  η ομάδα παρουσιαστών/ριών του Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου και επιστήμονες με ειδίκευση σε θέματα οικολογίας, ηθολογίας, συμπεριφοράς ζώων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συστήσαμε το ΜΚΣ ΣΥΜΒΙΩΝΩ (αρ.  έγκρ.  πρωτ:  Χανίων 91/6.7.2016) προκειμένου να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα αρμονικής συμβίωσης και σεβασμού στο περιβάλλον.

Οι δράσεις και τα ενημερωτικά προγράμματά του ΜΚΣ ΣΥΜΒΙΩΝΩ εστιάζουν στη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τα άλλα έμβια όντα, συνδυάζοντας τις φυσικές επιστήμες και με την επιστήμη της ηθολογίας,  αξιοποιώντας καινοτόμες και εναλλακτικές μεθόδους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο στόχος του ΜΚΣ ΣΥΜΒΙΩΝΩ είναι μέσω της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης να  αλληλο-μαθαίνουμε μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στους τομείς που προαναφέρθηκαν, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία από την υλοποίηση του «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου», την επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία των μελών μας, την αστείρευτη όρεξη και τη φρέσκια ματιά των μικρών και μεγάλων μαθητών σε θέματα που αφορούν τον τρόπο που σχετιζόμαστε με όλα τα ζώα και το σπίτι μας, τη γη.

Τα μέλη του ΜΚΣ ΣΥΜΒΙΩΝΩ είμαστε εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και εθελοντές με εμπειρία και κατάρτιση σε αντίστοιχες δράσεις. Όλα τα μέλη του ΜΚΣ ΣΥΜΒΙΩΝΩ έχουν παρακολουθήσει σχετικά βιωματικά σεμινάρια  στα οποία παρουσιάζεται η δομή του προγράμματος, ο τρόπος που υλοποιούνται οι διαδραστικές παρουσιάσεις, καθώς και οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαίτερες συμπεριφορές ζώων και περαιτέρω εξειδικευμένη γνώση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ευχαριστούμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς, τους συνοδοιπόρους μας σε αυτό το ταξίδι.

Advertisements