5 χρόνια στα Χανιά

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠέρασαν 5 χρόνια από τότε που ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων ¨Η  Προστασία των Ζώων» ξεκίνησε με μικρά βηματάκια το πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης στα σχολεία των Χανίων. Σε μια πρώτη συνάντηση, έπεσε η ιδέα να σχεδιαστεί μια διαδραστική παρουσίαση για τους μαθητές και να έρθουμε σε επαφή με τα σχολεία. Τα μέλη του πολύ μικρότερου τότε φιλοζωικού συλλόγου, πιστεύοντας στην κεντρική σημασία της παιδείας στη διαμόρφωση μιας νέας στάσης σεβασμού απέναντι στα άλλα ζώα πήραν τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, και σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας,  και προχώρησαν στην υλοποίηση του νέου προγράμματος ξεκινώντας από τα δημοτικά σχολεία της πόλης.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Μαθητές να μένουν μέσα στην τάξη για να πουν ιστορίες και να ρωτήσουν την ώρα του διαλείμματος, εκπαιδευτικοί που βρήκαν στο πρόγραμμα μια εφόρμηση, η ένα συμπλήρωμα για τη δουλειά που κάνουν την τάξη. Και βέβαια, ανατροφοδοτώντας με το δικό τους τρόπο το πρόγραμμα ώστε να προχωρά, να αλλάζει, να προσαρμόζεται και να μεγαλώνει.

 Από τότε και κάθε χρόνο, το πρόγραμμα των επισκέψεων συνεχίζεται. Από την πόλη των Χανίων σε ολόκληρο το Νομό, από εκεί στο Ηράκλειο, από εκεί στα νησιά των Κυκλάδων και του Β. Αιγαίου μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας, με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, φιλοζωικών ομάδων και ατόμων που στηρίζουν το πρόγραμμα οικονομικά ή προσφέροντας τα απαραίτητα για τη διεξαγωγή του προγράμματος ανά περιοχή. 

Στα Χανιά όπου οι επισκέψεις σε μερικά σχολεία επαναλαμβάνονται, έχουμε τη χαρά να βλέπουμε τους μαθητές να μεγαλώνουν, να θυμούνται πολλά από όσα έχουμε πει,  και συζητάμε μαζί τους και  πιο δύσκολα θέματα, ξεκινώντας πια από άλλη βάση.

Έτσι το σχολικό έτος 2013, το πρόγραμμα Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου συνεχίστηκε με τη συμμετοχή 2650 μαθητών στο Νομό Χανίων με τη στήριξη του Δήμου Χανίων. Από τη συνεργασία αυτή προέκυψε και το φυλλάδιο του προγράμματος Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου, ένα φυλλάδιο που απευθύνεται σε μαθητές, παρέχει πληροφορίες  για το πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα άλλα ζώα με βάση τις δικές τους ανάγκες, και μια ιδέα για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 23.360 μαθητές και περισσότεροι από 1200 εκπαιδευτικοί.

Πριν να σηκωθούμε όλοι και όλες από τους πάγκους  μας και ξεχυθούμε στις παραλίες, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες  τους στη σχέση τους με τα άλλα ζώα, όμορφες και άσχημες. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νηπιαγωγείο των Αγίων Σαράντα και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων που περνώντας από τη θεωρία στην πράξη υιοθέτησαν τους σκύλους που εγκαταλείφθηκαν στη γειτονιά τους, δίνοντας μας ένα πολύ καλό παράδειγμα κι ένα κίνητρο για να συνεχίζουμε…

Σχολιάστε