Κυκλάδες και φέτος! Σύρος-Τήνος-Μύκονος

Το διάστημα  29/3 – 15/4 το πρόγραμμα Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου ταξίδεψε στα σχολεία της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου με πρωτοβουλία του Μανώλη Βορρίση και με τη συνεργασία και τα ενθαρρυντικά λόγια και φέτος των Υπεύθυνων Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, Χρυσάννας Διαμαντή, και της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρούσας Σπαρτινού. Ήταν ουσιαστικά μια κοινή προσπάθεια, απέναντι σε όλων των ειδών τις αντιξοότητες, που μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ και να συζητήσω με μαθητές και μαθήτριες για το πολυσύνθετο ζήτημα των ζώων.

Εκτός από τη Σύρο την οποία είχαμε επισκεφθεί και πέρσι, οι άλλοι δύο προορισμοί ήταν νέοι για εμάς. Νέα πρόσωπα, νέες γνωριμίες , νέες αντιλήψεις, αλλά και πολύ παλιές που αναπαράγονται.

«Οι σκύλοι ράτσας είναι καλύτεροι»

«Ο άνθρωπος είναι ανώτερο ζώο»

«Τα δελφίνια είναι ευτυχισμένα μέσα στην πισίνα γιατί κάνουν κόλπα  και τα φροντίζουν»

Οι φιλόζωοι είναι αυτοί που «τους δίνουμε τα ζώα που δεν θέλουμε», «που κλέβουν τα ζώα και τα κλειδώνουν» και που μαλώνουν όσους  πιστεύουν ότι δεν τα φροντίζουν.

«Φίδια που τα πετάνε οι οικολόγοι με ελικόπτερα μέσα σε κουτιά»

Αντιλήψεις που έχουν ακούσει κάποιοι μαθητές από μικροί και άθελά τους αναπαράγουν το ρατσισμό, τον περιορισμό της ελευθερίας στο όνομα της ασφάλειας, αλλά και τους μύθους που τελικά αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και δημιουργούν προκαταλήψεις.

Σε κάθε ομάδα που παρακολούθησε, τουλάχιστον 4-5 παιδιά είχαν χάσει ζώα από φόλες.

Στα τμήματα που ρώτησα αν είχε γεννήσει η γάτα τους πρόσφατα, υπολογίσαμε 35-45 νεογέννητα γατάκια στο καθένα. 40 γατάκια x5 τμήματα που παρακολούθησαν σήμερα;

Ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά, δεν φοβούνται να συναισθανθούν, και αν τους δώσεις το ερέθισμα μπορούν να φανταστούν λίγο πως μπορεί να είναι η ζωή σε κλουβί, η ζωή στο δρόμο σε ένα αφιλόξενο τοπίο, η ζωή με τα δυο πόδια μόνιμα δεμένα όπως τα παστουρωμένα ζώα της περιοχής. Και όπως πάντα, έχουν πολλά να πουν…

Έξω από τα σχολεία, άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα, κάποια περισσότερο, κάποια λιγότερο. Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που αγωνίζονται,  ήταν  έντονη η απογοήτευση για τους γύρω που δεν καταλαβαίνουν. Από πλήρη απαισιοδοξία σε σχέση με το ενδιαφέρον των υπόλοιπων κατοίκων για τα ζώα, μέχρι παράξενες διπλωματικές και μη  προσπάθειες  για να τους πείσουν για κάτι που θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο: ότι το ζήτημα των ζώων δεν αφορούσε ποτέ, και ούτε πρόκειται, αποκλειστικά τους φιλοζωικούς συλλόγους και τους φιλόζωους. Έχουμε όλοι και όλες να παίξουμε ισότιμο και διαφορετικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα, αρκεί να μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι της συζήτησης ισότιμα χωρίς  «σωτήρες» και  «αυθεντίες», να αναλάβουμε (και όχι να αναθέσουμε) ευθύνες,  να  προτείνουμε και να  αποφασίσουμε μαζί.

Έτσι κι αλλιώς το ζήτημα των ζώων, όπως ξανά και ξανά αναφέρω στην τάξη, δεν αφορά ούτε μόνο όσους ζουν με ζώα στο σπίτι, ούτε μόνο όσους φροντίζουν και μεγαλώνουν κάποια ζώα, ούτε μόνο τους φιλόζωους, αλλά τον καθένα και την καθεμία. Έχει να κάνει με την κοινωνία που ονειρευόμαστε, τις σχέσεις μας με όλα τα έμβια όντα μέσα σε αυτή, την ισότητα. Έχει να κάνει με το κατά πόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα ή όχι, αν έχει νόημα να προσπαθούμε, και το ποια μέσα χρησιμοποιούμε στην προσπάθειά μας για να φτάσουμε εκεί.

Σύρος: Το πρόγραμμα παρακολούθησαν φέτος 81 μαθητές και μαθήτριες στο 3ο Γυμνάσιο Σύρου και στο  Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο νησί με την ευγενική υποστήριξη των  helpsyroscats.com – Syros Cats.gr  – Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων και Aposperitis Rooms

Syros

Τήνος:  Το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 790 μαθήτριες και μαθητές στα σχολεία: Γυμνάσιο Τήνου, ΓΕΛ Τήνου, ΕΠΑΛ Τήνου, 1ο ΔΣ Τήνου, ΔΣ Εξωμβούργου, 2ο ΔΣ Τήνου, ΔΣ Πύργου, 3ο ΔΣ Τήνου.

patroklos

 

Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος στα σχολεία, κάποιοι από όσους θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση στο νησί, συγκεντρωθήκαμε, γνωριστήκαμε και συζητήσαμε  για τα προβλήματα αλλά κυρίως για τις λύσεις. Η συνάντηση έγινε στη Marathia, με την εκπληκτική pet friendly ομάδα της και τις vegan friendly  αξέχαστες συνταγές της που αμέσως προσφέρθηκε να μας φιλοξενήσει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος στο νησί.

IMG_20160408_144150

Η Μαραθιά η οποία υποδέχεται τους επισκέπτες κουνώντας την ουρά της. Μας χαιρετούσε κάθε πρωί που ξεκινούσαμε για να πάμε στα σχολεία μαζί με τη Λίτσα που είχε αναλάβει να μας μεταφέρει και να καλομαθαίνει τον Ντάκο.
μαραθια

Στη Μύκονο παρακολούθησαν το πρόγραμμα 742 μαθητές και μαθήτριες από τα: Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ,  Γ.Ε.Λ. Μυκόνου,  Γυμνάσιο Μυκόνου, 2ο  ΔΣ Μυκόνου,  ΔΣ Άνω Μεράς. Το πρόγραμμα στο νησί πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Mykonos Animal Welfare, Ganotis Group και Mykonosrentacaronline.com.

P1020201

P1020205

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε